Stephanie Van Mechelen

Heel wat producten verslijten snel en zijn na enige tijd enkel nog goed voor de schroothoop. Voor de deurknoppen van Dauby geldt net het tegenovergestelde. Langdurig gebruik en blootstelling aan de lucht geeft de kwaliteitsmaterialen waaruit ze gemaakt zijn een mooi patina. Zo gaan ze er met het verstrijken van de jaren alleen maar waardevoller uitzien.

Wat is patina?

deurklink Dauby patina

Patina, patine, edelroest of koperroest is een dunne corrosielaag die zich na verloop van tijd vormt op koper en koperhoudende legeringen zoals brons. Dat proces is het gevolg van oxidatie door blootstelling aan de lucht en aan vocht, zoals het zweet van je handen. Afhankelijk van de zuurtegraad varieert de kleur van het patina van groen tot donkerbruin.

Een patinalaag vormt zich zeer geleidelijk. Het kan tot tientallen jaren duren voordat een voorwerp volledig verkleurd is. Die verkleuring is trouwens een bijzonder boeiend proces. Je ziet het materiaal als het ware ‘leven’. We spreken in dat verband dan ook over de ‘living finish’.

Het woord patina wordt trouwens ook gebruikt als algemene term om aan te geven dat een materiaal van uitzicht verandert in de loop der jaren. Ook heel wat andere vormen van verwering worden dus patina genoemd.

deurklink Dauby patina

De evolutie van jouw deurbeslag

Bij de keuze van klinken en ander deurbeslag, houd je het best al rekening met de manier waarop het materiaal zal evolueren. Bij Dauby werken we met verschillende uitvoeringen van brons, die elk op een andere manier patineren.

  • Wit Brons zal niet sterk verkleuren. Wel krijgt de zilverachtige kleur na verloop van tijd een matte corrosielaag.
  • Mat Wit Brons bestaat uit dezelfde legering, maar heeft bij aankoop al een mat patina. Door het contact met je handen krijgt het materiaal een lichte glans.
  • Natuurbrons en Licht Brons zijn minder kleurvast. Het patina is mat en vrij donker. Het duurt tientallen jaren voor je deurknop helemaal donkerbruin is. Wil je dat liever niet? Je kunt het patina makkelijk wegpoetsen met een zachte doek en wat koperpoets.
  • Donkerbrons, Verde Imperiale en Old Green zijn bij aankoop al geoxideerd en hebben een donkerbruin tot groen patina. Op de plaatsen waar je de deurknoppen vastneemt, zal het brons terug lichter van kleur worden. Zo krijg je fascinerende kleurverschillen.
  • Ruw Brons ten slotte wordt niet gepolijst en heeft een warme, roodachtige tint. Door langdurig gebruik krijgt dit materiaal een lichte glans, maar de kleur blijft intact.

Geïnteresseerd om onze natuurlijke materialen en hun patina met eigen ogen te zien? Kom dan zeker eens langs in onze showroom in Wommelgem bij Antwerpen. Wil je graag meer informatie? Neem gerust contact op.


Dit bericht werd vertaald met de steun van Flanders investment & trade
TOP